Hoe wordt thee gemaakt?

Thee komt allemaal van de theeplant de Camellia Sinensis.  Komt het niet van de theeplant dan mag het officieel geen thee heten.
De theeplant kan alleen groeien in groeien in een subtropisch klimaat. Om thee te verbouwen heb je veel zon, hoge temperaturen en voldoende vocht nodig.

Snoeien is heel belangrijk bij een theeplant, dit is van grote invloed op de productiviteit er van. Snoei je niet of te laat dan heeft dan zie je dat direct terug in de oogst. De theeplant zal dan zeker minder produceren.

Na een periode van ongeveer 6 manden zal de theestruik voor het eerst worden gesnoeid. En pas na 3 tot 4 jaar kan er voor het eerst worden geoogst. En elke 5-6 jaar wordt de theestruik volledig gesnoeid. De theestruiken kunnen tussen de 120 en 140 jaar oud worden.

Bij de pluk tussen de 3 en 4 jaar worden de blaadjes met de hand geplukt. Voor de meest fijne  theesoorten worden de twee jongste bovenste blaadjes geplukt. Voor de thee soorten die een wat grovere/robuustere smaak hebben worden ook de volgroeide blaadjes gebruikt. En bij oolong thee worden ook het vierde en vijfde blad geplukt en soms worden er zelfs nog meer blaadjes gebruikt.

Na de pluk worden de bladeren verder verwerkt.

Hoe dit gaat gebeuren  is sterk afhankelijk van het soort thee waar de blaadjes voor gebruikt gaan worden. Zo wordt de ene thee verwelkt, de andere gekneust en ondergaat de ene soort wel een oxidatie proces en de andere soort juist vooral niet. De lichte theesoorten worden juist verhit om oxidatie tegen te gaan. Hoe langer je de blaadjes laat oxideren hoe donkerder deze zullen worden en hoe donkerder en sterker je thee ook zal smaken.

Na het drogen/verwerken van de bladeren worden de bladeren gesorteerd. Dit gebeurd door middel van schudzeven. Dit zijn verschillende lagen, waar de thee echt op grootte wordt gesorteerd. Exclusieve thee zal boven in blijven liggen, dit zijn grotere bladen. De fijnere thee zal verder naar onder vallen.

Na deze fase is het tijd om de thee te verpakken en op de markt te brengen.

Een heel proces voordat de thee in jouw kopje zit!

De waardering van heerlijkethee.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.8/10 gebaseerd op 22 reviews.
Chat openen!
1
👋🏻 Vragen?
Hoi! 👋🏻

Als ik iets voor je kan doen, kun je me hier gelijk je vraag stellen :-)