Zo wordt de thee in jouw kopje gemaakt……

Vaak wordt gedacht dat groene thee en zwarte thee van verschillende planten worden gemaakt. Maar niets blijkt minder waar…. En dan is er nog het verhaal over met gember thee afvallen! Hoe zit dat dan met zwarte thee of groene thee?

In deze blog neem ik je kort mee in het proces van de thee. Omdat ik hoop dat het je inspireert en je hierdoor net zo enthousiast gaat worden over losse thee als ik dat ben!

Met gember thee afvallen? Maar wist je dat vier basis soorten thee van een en dezelfde plant komen? 

We kennen in de basis 6 soorten thee. De groene thee, zwarte thee, gele thee, witte thee. Deze komen allemaal van de bladeren van dezelfde theestruik, de Cameiliea Sinensis.  Naaste deze struikt bestaat er nog de Camilia Sinensis  variëteit assamica, daar ga ik echter in deze blog niet verder op in, dat is weer een heel proces apart. Klik trouwens hier om gelijk de lekkerste soorten thee te bestellen!

Wil je met gember thee afvallen? Lees dan ook verder op onze andere blogs! Wanneer de Cameiliea Sinensis. struik 2 a 3 jaar kan er voor het eerst geoogst worden. Een struik kan zo’n 50-70 jaar thee produceren, al neemt de productie na 50 jaar wel af.

Tijdens de eerste pluk worden de jonge blaadjes geplukt. Deze blaadjes, hebben nog niet zoveel zonlicht gezien, waardoor deze blaadjes nog een frisse smaak hebben. De tweede pluk vindt plaats na enkele weken, waardoor deze blaadjes weer wat groener zijn en een meer intense smaak bevatten. Na het regenseizoen vindt eveneens een pluk plaats. Zo gaat vind het hele jaar door teelt plaats, met voor iedere teelt een eigen smaak.  

Plukken en dan het verwerken.

Als de bladeren geplukt zijn moeten deze zo snel mogelijk verwerkt worden. Om het allerbeste uit de theebladeren te halen, bevat het verwerkingsproces verschillende tijds intensieve stappen. 

Elke basissoort thee ondergaat zijn eigen specifieke verwerking. Met gember thee afvallen kan natuurlijk zonder de verwerkingsprocessen van de verschillende basis thee soorten. 

Zwarte thee ondergaat vier handelingen. Eerst worden de blaadjes verwelkt, door ze op een lopende band te spreiden waar warme lucht onder geblazen wordt. Daarna worden de blaadjes gerold, waardoor het vocht uit de bladeren komt en het blad automatisch gaat oxideren, deze stap zorgt voor de zwarte kleur en de authentieke smaak.  De duur van de oxidatie bepaalt het uiteindelijke karakter van de thee. Voor 20 kilo zwarte thee, zijn 100 kg bladeren nodig. 

Groene thee is niet geoxideerd. Na de pluk wordt de oxidatie van de bladeren actief tegen gegaan. Dit gebeurd door ze te bakken of te stomen in een wok.  Hierna is het theeblad soepel en zacht. De blaadjes worden gedroogd tot het vochtgehalte is gedaald tot 4%.

Geef een reactie!

Adres
Ingrid’s heerlijke thee en koffie
Burg. Bosch Bruiststraat 1
7711JA Nieuwleusen
06-34634301
info@heerlijkethee.nl

KVK: 60311037 | BTW: NL001415350B60 | 

 Retourneren/herroepingsrecht | Klachtenregeling

Alle op de site genoemde prijzen zijn incl. BTW en excl. event. verzendkosten.

Webwinkel Keurmerk
De waardering van heerlijkethee.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.8/10 gebaseerd op 22 reviews.
Chat openen!
1
👋🏻 Vragen?
Hoi! 👋🏻

Als ik iets voor je kan doen, kun je me hier gelijk je vraag stellen :-)