Wat is het verschil tussen groene en zwarte thee

Beide theesoorten komen van dezelfde plant, de Camellia Sinensis.  

Het verschil in groene en zwarte thee zit hem in de manier waarop de theebladeren na de pluk van de thee plantage verder worden verwerkt.

 

De zwarte thee bladeren worden na het plukken gedroogd en geoxideerd. De bladeren worden gekneusd en uitgespreid in de zon gelegd of gedroogd in een droger. Waar de blaadjes onder regelmatig omkeren, veel zuurstof toegediend krijgen. Door dit proces  kleurt het blad van de fris groene kleur naar oranje tot diepbruin en soms bijna zelfs zwart. Door dit proces ontstaat de kleur van de thee en de typische smaak die we kennen van zwarte thee. Ook in dit proces zijn verschillende opties, deze zie je terug in de vele verschillende smaken die er ook binnen de zwarte thee zijn. Van heel sterk, tot zacht, tot houtig tot gebrand. Wanneer je zwarte thee te lang laat trekken zul je merken dat deze bitter gaat smaken, het oxideren gaat eigenlijk dan verder waardoor de fijne smaak verloren gaat.

Lees hier hoe lang je de verschillende theesoorten het beste kunt laten trekken.

De groene thee wordt na het plukken, waarbij alleen de jonge blaadjes worden geplukt,  ook gedroogd maar vervolgens niet geoxideerd. Om dit oxideren te voorkomen worden de blaadjes voor groene thee gestoomd of gewokt. Afhankelijk van in welk land de thee gemaakt wordt. In China wordt de thee gewokt en in Japan wordt deze juist gestoomd. Daar begin het verschil met de zwarte thee, het oxidatie proces wat de zwarte thee ondergaat, wordt hiermee stop gezet. De groene thee behoud hierdoor zijn mooie groene kleur en frisse smaak.
Na deze stap worden de blaadjes op een lage temperatuur verder gedroogd. De blaadjes worden vaak gerold, gedraaid, gebroken of gemalen.  Groene thee heeft door de manier van verwerken de meest natuurlijke smaak van deze twee theesoorten.

De waardering van heerlijkethee.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.8/10 gebaseerd op 22 reviews.
Chat openen!
1
👋🏻 Vragen?
Hoi! 👋🏻

Als ik iets voor je kan doen, kun je me hier gelijk je vraag stellen :-)